Halaman

MyCorner Friends

Selasa, 29 Mac 2011

Bumi kita di hujung usia???


Sekarang ini cuaca tak menentu..adakah kerana kita puncanya? atau telah sampai usianya?

Kalau dulu waktu musim tengkujuh je berlaku banjir kat kwsn pantai timur. 



tanda2 ujan lebat




Semalam p & balik keje ujan lebat & angin kuat di bbrapa tempat..ni gmbr yg smpt di snap sepanjang laluan kala balik keje 








                               

time ni mmg ujan lebat gilerrr

angin kuat

Malam td hujan turun mencurah2 dgn lebatnya serta angin kuat..aku tgk keadaan kucing2 aku yg ada di luar camner    keadaan...tempias hujan kiri & kanan m'buatkn kucing2 saling tidur himpit2 ant satu sama lain. x sampai hati nk bior gitu...sudahnya aku pggil mana yg ada kat luar tidor dlm umah...ermmmm  si kelabu ni sokmo xde..dia ni tak kira ujan jalan je kejenye kalau nk jumpa esk pg plak la (mcm kene wat appointment je kalau nk jumpe). sibuk bebenor kelabu ni..kalau pggil mmg confirm dia tak dengar melainkan kalau awal2 lg dia dah dikurung or duk lepak tgk tv dlm rumah....


Yg tido dlm umah mujur korang x buang dlm umah, bgs2 syabas bette...kalau tak mmg mcm charlie chaplin la nk basuh itu ini ..


Seperti yg dijangka ekoran hujan lebat tanpa henti ari ni kg ku 29.3.2011 banjir melanda di kwsn yg besa di naiki air.... bukan 24jam ujan ni kira bbrp jam je ujan air mula naik...

Pagi tadi aku n my sis bersiap2 mcm biasa nk p keje...nmpk dr lambung rumah sebelah kiri ada van parking kat simpang..agak2 rumah diorg naik air ni...ku teruskan utk p keje dgn hrpn lepas utk ke pjbt...

Br je nk bertolak nmpk jiran sebelah kanan plak letak keta di tepi jalan,tp still aku n my sis teruskan perjalanan....nmpk area2 yg biasa dilalui seme dinaiki air..simpang2 lain nmpk dr jauh memutih je xde nmpk org lalu punnn ...bg yg bwk pacuan 4 roda or kenderaan yg tinggi mgkin blh melepasi air2 ni..tp kami2 di sini x sggup menanggung risiko sbb ye lah setiap kali  banjir brani2 sndiri lalu..tp kalau asyik buat gitu xke jahanamkan keta? Aku perasan enjin keta aku pn dh garau semacam je...dh rosak mesti sndiri tanggungkn..

Bila tengok ada yg pusing balik aku n my sis sama la masuk gear reverse pusing balik ke rumah...n sambung tido la zzzzzzzz..tp diganggu plak oleh budak2 yg naik motor duk prengggggggggggggg prenggggggggggg prenggggggggggg..kurang asam limau betul...kalau asam boiii aku dah bancuh wat air,minum pun sodap...naik nipis gegendang telinga aku.yelah bukan sebijik motor tp berbijik2..solutionnyer aku tutup pintu rumah kurang sket pencemaran bunyi akhirnya aku lena semula ....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...(kucing2 aku pun sambung tido lps b/fast tadi)






Ini laluan utama aku n penduduk kg baru ulang alik p n balik keje kini tenggelam di naiki air..




Ni dekat sekolah rendah Kemasek di naiki air.....walaubagaimanapun aku bersyukur coz rumah aku tidak dinaiki air hanya laluan utk p keje je naik air..

harap2 esok boleh p keje
dengar dlm berita 4 daerah di Terengganu banjir(K.Trg,Marang,Dungun& Kemaman)


TQ to Kelab Facebook Kemasek Kemaman (KFBKK) coz bg info n snap gmbr kejadian...ambe kidnap sket ye



2 comments:

hud aikara berkata...

aha...dah tua sangatlah bumi kita ni..gempa dah sana-sini berlaku...tsunamai lagi..takot gak sebenarnya..

NoRHaNa CorNER berkata...

itulah bila tgk kejadian mcm ni secara bertimpa2 mmg teramat takut..moga2 kita meninggal dlm IMAN

Catat Ulasan

CoMMent SiKiT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...